Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

 

Kayıtlı araç sayısı artış gösterdikçe maalesef kazalarda o oranda artış gösteriyor. Böyle bir durumda genellikle akla kazalarda kusur oranı nasıl belirlenir? Gelen ilk soru oluyor. Çünkü gerek kaza olayının heyecanı gerekse konu hakkında detaylı bilgi sahibi olunmaması sürücülerin kusur oranı hakkında çelişki içerisine düşmesine yol açıyor. Üstelik bu orana göre sürücülere uygulanacak yaptırımlarında değişiklik gösterdiği bir durumda verilen oranlara itirazlarda gündeme gelebiliyor. Bu noktada hemen çok kısa bir hatırlatmada bulunalım; kaza oranına 5 iş günü içerisinde itiraz edilebilmektedir. Bu itirazı yapmak üzere sürücünün poliçesini düzenlediği sigorta şirketine başvuru yapması yeterli olacaktır. Fakat bu sürenin geçmesi durumunda kusur oranı sürücü tarafından otomatikman kabul edilmiş sayılır.

Yaralamalı Trafik Kazalarında Mutlaka Kolluk Gücü Çağırılmalıdır
Bilindiği üzere maddi hasarlı trafik kazalarında sürücüler kendi aralarında tutanak düzenleyerek anlaşma yoluna gidebilmektedirler. Fakat burada çok önemli bir detayı gözden kaçırmamak gerekiyor; o da yaralamalı trafik kazalarında bir veya daha fazla yaralı kişi söz konusu olduğunda mutlaka kolluk güçlerinden ekip davet edilerek durumun resmiyete dönüştürmeleri gerekiyor. Dolayısıyla yaralının bulunduğu bir kaza sürücülerin kendi aralarında yapacakları anlaşma tutanağı çerçevesinde değerlendirilmez. Şimdi gelelim kaza kusur oranlarının tam olarak nasıl belirlendiğine. Elbette yüzlerce maddi hasarlı trafik kaza çeşitliliğinde kazaya karışan sürücülerin net bir detaylandırma yapması mümkün değildir. Mevcut yasalara göre maddi hasarlı ve anlaşma tutanağı bulunan kaza durumu tam olarak aydınlatacak yer bizzat sigorta şirketleridir.
 
Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranı Sigorta Şirketlerince Belirleniyor
2008 yılından itibaren yürürlükte bulunan yasalar gereği maddi hasarlı kazalarda sürücüler arasında bir anlaşma sağlanamaması halinde yine kolluk (trafik polisi, jandarma trafik) gücü davet edilerek işlemlerin yapılması gerekecektir. Fakat bir anlaşma olması durumunda kazaya karışan sürücülerin kendi aralarında düzenledikleri;
•    Tutanaklar (krokiler, beyanlar, işaretler)
•    Kaza mahalli ve araçların değişik açılardan çekilen fotoğrafları
Dokümanlar taraflarca kendi sigorta şirketlerine aktarılır. Sigorta şirketi tarafından Sürücülerden gelen bilgiler detaylı olarak incelenerek kaza kusur oranları belirlenir ve Tramer’e ( Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) işlenir. Sigorta şirketleri tarafından yapılan tespitlerin rapora dönüştürülmesi ve karşılıklı sigorta şirket verilerinde uyum söz konusu olması durumunda şirketler mutabık kalmış sayılır ve durumu yansıtan kazalarda kusur oranı her bir sürücüye sms yoluyla bildirilir. Sigorta şirketleri %0, %50 ve  %100 değerlendirmelerinden oluşan bilgilendirmeyi sürücülere ilettikten sonra herhangi bir itiraz olmaması durumunda yasal süreç tamamlanmış olur. Kazasız seyirler.

 

#kazakusuroranı #maddihasarlıkaza #sakaryasigortafirması #sigortahizmetleri #dlgsigorta

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

BU SAYFAYI PAYLAŞ


Müşteri Yorumları

Sizleri de DLG Sigorta farkını yaşamaya davet ediyoruz.

Memnuiyetinizi, istek ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşınız. Düşünceleriniz bizim için çok değerli...